Candidates d’IniciativaVerds Eleccions 2011

Arrel de la web > Fina Santiago > El Sahara ens necessita

3 vots

El Sahara ens necessita

dimecres 20 d'abril de 2011

Les darreres revoltes democràtiques protagonitzades per la ciutadania als països àrabs els han posat en primera pàgina de la política internacional. Aquests fets no ens han de fer oblidar que el Sàhara manté una lluita pacífica des de fa més de 20 anys i no pot passar en cap cas a un segon terme de les agendes polítiques.

Després de 16 anys d’enfrontaments armats i de 19 de duríssimes negociacions polítiques per a buscar una solució justa i pacífica, acceptada per les dues parts, al llarg del darrer any hem pogut observar un agreujament de la situació en el Sàhara. El nou secretari general de les Nacions Unides, el surcoreà Ban Kimoon, va heretar el del seu antecessor en el càrrec el dossier del Sàhara: Abans que ell, Kofi Annanm , Butros Gali, Javier Perez de Cuellar no varen saber o no varen poder aplicar els principis bàsics de la Carta de les Nacions Unides i concloure amb el darrer país ocupat i colonitzat d’Àfrica.

Ningú pot tenir cap dubte de que la legalitat internacional reconeix i hauria de garantir el dret d’autodeterminació del poble del Sàhara Occidental per decidir lliure i democràticament el seu futur mitjançant els seus representants legals. Quines raons impedeixen que les Nacions Unides apliqui la legalitat en el Sàhara Occidental, quan aquesta legalitat ha estat reafirmada en tots els pronunciaments oficials?. La resposta està en les aliances polítiques que manté el Govern d’Estats Units amb el Govern del Marroc, donada la importància geogràfica del Marroc per poder controlar els països...

Aquesta aliança política permet que el Govern de Marroc hagi decidit unilateralment, desafiant totes les resolucions i compromisos internacionals, imposar la seva “solució” que consisteix en el fet consumat de l’ ocupació il·legal del territori de l’any 1975, i disposat a concedir una “autonomia dins de la sobirania marroquí”.

Malauradament aquest conflicte internacional no preocupa a la majoria d’estats Europeus. És el Govern Francès clarament a favor de les tesis marroquí, i el Govern de l’estat Espanyol que vol tenir un paper “neutral” els únics que estan implicats en la resolució d’aquest conflicte. La posició d’aquests Governs no permet que els representants legals del poble sahrauí tingui aliats clars a favor de les seves propostes.

Per això, més que mai, és la ciutadania de l’estat espanyol, que majoritàriament s’ha posicionat a favor de les tesis sahrauís, que hem de continuant reivindicant el dret d’autodeterminació del Sàhara, reivindicar una solució negociada al conflicte,i la denúncia pública de la persecució dels activistes en territori ocupat. No podem trair la legalitat internacional ni els drets humans argumentant interessos geo-polítics.

Hem de continuar pensant i apostant per la resolució pacífica del conflicte sahrauí.