Candidates d’IniciativaVerds Eleccions 2011

Arrel de la web > Magdalena Palou > Resilència

Resilència

dilluns 18 d'abril de 2011

La resiliència és la capacitat d’adaptar-se als canvis.

Normalment les espècies d’éssers vius que tenen aquesta capacitat s’asseguren la supervivència.

Avui, parlant amb companys del Partit Verd Europeu hem coincidit en que l’espècie humana té el repte d’adaptar-se al canvi climàtic, que ja és aquí.

Ara començam a tenir massa energia a l’atmosfera, i l’energia es descarrega amb tempestes més virulentes. Normalment (és molt trist) es nota més aquesta descàrrega als països del Sud, els més vulnerables, però la transferència d’energia a l’atmosfera d’on ve? Idò ve de les activitats humanes.

L’activitat humana depredadora ens està conduint a un punt de no retorn. La imatge que ho il·lustra, la que ha llançat el debat al grup de companys europeus és la d’una palera damunt un trencant i que lleva la terra que té a sota d’ella mateixa, deixant una fina i fràgil capa com a suport de la palera. Un diria, una bajanada, ja que qui és l’animal que es lleva el suport a la seva subsistència? Idò l’ésser humà.

No ens queda més remei que canviar el model de vida depredador al qual ens hem avesat. Això no vol dir tornar dos segles enrere, ni a l’ase en lloc del cotxe. Vol dir fer un ús més conscient dels recursos que tenim, pensar dues vegades si convé fer la passa en el sentit pensat i en cas afirmatiu, ser conscient de les repercussions de les nostres accions. A tall d’exemple: triar entre dutxar-se o banyar-se.

El cas és que una persona ha de tenir un comportament higiènic, però cal fer servir la banyera sempre? És una pregunta intrascendent, ara bé, imaginem que cada persona de les que viuen a Mallorca (no entrem ja en les que només ens visiten una temporadeta) usi la banyera un cop al dia. Posem que hi van 5 poals d’aigua. Això solen ser 100 litres (un poal sol ser 20l) Si a Mallorca hi ha, posem per baix, 800 persones, no calen gaires matemàtiques. 80000 litres d’aigua/dia i al llarg d’un any: 29.200.000 l I si pensam un poc d’on surt aquesta aigua? I a on torna? I l’energia usada per encalentir-la i l’energia usada per depurar-la... a mi em fa mal al cor quan hi pens!!. I em fa mal al cor quan sóc conscient que als països del Sud hi ha persones que han de córrer molts quilòmetres per tenir aigua NOMÉS PER BEURE!!

Cada un de nosaltres ha de prendre consciència que cada acció té una reacció.
Esper no haver-vos avorrit, gràcies per arribar fins aquí!